Tidskriften Hertha

Hertha är världens äldsta ännu utgivna feministiska tidskrift och har anor ända tillbaka till 1859. Då hade den namnet ”Tidskrift för hemmet”.

Sedan 1914 heter tidningen Hertha, efter Fredrika Bremers utmanande roman med samma namn. Fredrika Bremer-förbundet vill att Hertha skall vara en tidning som fångar och följer upp aktiviteter, dagsaktuella frågor och händelser med ett tydligt fokus på jämställdhetsfrågor. En resecent utnämnde Hertha till feminismens fackföreningstidning.

Hertha kommer under 2021 ut med fyra nummer och Fredrika Bremer-förbundets medlemmar får Hertha direkt hem i brevlådan. Sedan våren 2019 är Lisa Stevik redaktör för Hertha och chefredaktör är vår ordförande Camilla Wagner.

Du kan beställa tidigare nummer av tidningen i vår webbshop

Vill du tipsa redaktionen om något inför nästa nummer av Hertha? Eller vill du vara med och arbeta med världens äldsta feministiska tidning? Hör av dig till oss! kansli@fredrikabremer.se

2021

Nummer 2

I höstens första nummer kan du läsa om läget för Istanbulkonventionen i Europa, och om arbetet mot mäns våld mot kvinnor på hemmaplan. Men även om rättslig backlash mot metoo och en kvinnas kamp i domstolen för 180 år sedan. Hundra år efter rösträtten vunnits skriver två politiska motpoler krönikor om demokrati idag. 
Läs artiklar från detta nummer

Nummer 1

I detta nummer hittar du alltifrån reportage om internationell aborträtt till krönikor med Marie Nilsson och Johanna Wester – och det är inte allt!
Läs artiklar från detta nummer