BRA-priset 2022 tilldelas Bianca Kronlöf

Fredrika Bremer-förbundets BRA-pris går i år till Bianca Kronlöf, skådespelare, komiker, manusförfattare och illustratör.

– Med Biancas sätt att vrida på vända på perspektiv och att få männen att agera i jämställdhetsfrågan är det en ära att få dela ut årets BRA-pris till Bianca Kronlöf, säger Camilla Wagner ordförande för Fredrika Bremer-förbundet. 

BRA-priset är ett jämställdhetspris som har delats ut årligen sedan 1982 av Fredrika Bremer-förbundet. Nomineringar till priset sker av förbundets medlemmar inför årsmötet där beslut fattas om årets vinnare. Priset vill synliggöra och hylla personer som på ett innovativt sätt stärkt utvecklingen av jämställdhet och flyttat fram positionerna för mänskliga rättigheter i allmänhet i Fredrika Bremer-förbundets anda. 

– Jag blir så sjukt glad för det här priset, att det är medlemmar som tyckt till gör en ju ännu gladare, jag vill bara hitta nån hemlig lista med allas adresser och åka hem till alla som röstat och ge dom en kram! säger Bianca Kronlöf.

Motiveringen lyder:

BRA-priset går till Bianca Kronlöf för hennes engagemang för att nå fram till de män som ännu inte har förstått meningen av samtyckeslagen i bl.a boken “Brevet till mannen”.

Priset delades ut i samband med ett författarsamtal med Bianca Kronlöf söndagen 13 november. Samtalet livesändes och kommer finnas tillgängligt i efterhand.

Tidigare års pristagare:

2021 Olga Persson, ordförande Unizon

2019 Christina Merker-Siesjö, Yallatrappan

2018 Zara Larsson

2017 Barbro Westerholm

2016 Anders Kompass


14 november 2022