De fossildrivna männen – som hatar unga klimataktivister

FOTO Nicke Johansson TEXT Lisa Stevik

Högerextrema och populistiska grupper som tidigare främst fokuserat på att sprida hat och desinformation kring invandring, brott och straff och feminism, har i full skala rikta sina strålkastare mot sin nya huvudmotståndare: klimatrörelsen. På ena sidan står nu konservativa män och deras digitala medier, på andra sidan en klimatrörelse representerad och driven av unga kvinnor.

DET OMRÅDE DÄR faktaresistens och vetenskapsförakt är som mest livskraftigt idag är klimatfrågan. Och klimatskepsisen drivs i stor utsträckning av populistiska, högerexterma och konservativa krafter. En utveckling som inte har särskilt många år på nacken. Att kritisera nysvenskar, kvinnor och hbtqi-personer har tidigare stått på dessa gruppers standard- menyer, men i klimatfrågan har man för bara några år sedan upptäckt en ny fiende.

Det var i augusti 2018 som Greta Thunberg satte sig ner utanför riksdagshuset och Fridays for future började sin resa mot en global rörelse. Året efter var fyra av de tio mest lästa artiklarna på Samhälls- nytt, sajten som tidigare hette Avpixlat och är en högerpopulistisk nyhetssida med starka band till Sverigedemokraterna, om just Greta Thunberg. Och de var alla artiklar med syfte att misskreditera henne och rörelsen hon deltog i, och sprida tvivel kring klimatkrisens vara eller icke vara.

JUST GRETA THUNBERG har blivit ett rött skynke. I den högerextrema mediediskursen, som utgörs av flera titlar som Nyheter Idag, Fria Tider och Nya Tider blir hon en symbol för det hot man upplever mot det traditionella, patriarkala samhället.

Det skriver forskarna Martin Hultman och Kjell Vowlles i en artikel, med titeln Dead White men vs. Greta Thunberg: Nationalism, Misogyny, and Climate Change Denial in Swedish far-right Digital Media.

De högerpopulistiska sajterna beskrivs ibland som alternativa medier, men når i dag upp till tolv procent av svenskarna som befinner sig online. Och det är inte bara lite skepsis det rör sig om, utan rena konspirationsteorier och falska fakta. Bland annat spred Nya Tider idén om att Greta Thunberg är en produkt av liberala oligarker, och att det i själva verket är finansmannen George Sorros eller förre demokratiske presidentkandidaten Al Gore som finansierar och styr hennes budskap.

En del av innehållet sprids dessutom med hjälp av skattepengar. Samhällsnytts ägare fick drygt en miljon i presstöd under 2021, och Nya Tider beviljades 5,6 miljoner kronor i driftsstöd under 2022. Detta trots att Myndigheten för press, radio och tv slår fast att nyhetsmedier ”som uppmanar till brott, sprider desinformation eller vilseleder kring vetenskap ska inte anses ha ett redaktionellt innehåll av hög kvalitet”, något som ska vara en förutsättning för att få ta del av stödet.

RETORIKEN OCH TANKEBANORNA hos dessa medier existerar inte i ett vacuum, tvärt om. Den ideologiska klimatförnekelsen har fått fäste i Sverige – Reuters Institute vid Oxfords universitets årliga Digital News Report presenterade i somras skrämmande siffror: strax efter USA är Sverige det land där befolkningen oroar sig minst för klimatkrisen och dess konsekvenser.

Sverige är traditionellt ett land med stor tilltro till vetenskap. Trots det kunde SOM-institutet vid Göteborgs Universitet förra året presentera en studie som visade att sex procent av svenskarna, framför allt män, helt avfärdar klimatforskningen trots att, den samlade vetenskapen i många decen- nier visat på klimatförändringarna och dess effekter.

EN VIKTIG DEL av studierna hos det forsknings- center på Chalmers där Martin Hultman och Kjell Vowlles verkar, handlar om hur höge- rnationalismens framfart i Europa har bidragit till att fler framför allt konservativa män, sprider felaktigheter om klimatvetenskap.

Historien om högerpopulisters klimatförnekelse tar sin början i USA, där fossilindustrin i decennier finansierat tankesmedjor som i sin tur påverkat medierna och allmänheten. Tea Party-rörelsen och det republikanska partiet började efter 2008 allt mer offensivt började avfärda klimatvetenskapliga resultat.

Tankarna spred sig till Europa, och i Sverige plockade framför allt Sverigedemokraterna till- sammans med gruppen Klimatupplysningen tog upp retoriken. I riksdagen pratade Josef Fransson (SD) redan 2013 om att forskarna var köpta, att klimathotet var ett fantasifoster och att veganer tagit över livsmedelsverket för att få oss att äta mindre kött.

– En viktig del i detta är den nationalromantiska tanken som finns hos högerpartier. Man idealiserar 50- och 60-talet i Sverige som en period då det var hög BNP-tillväxt, kvinnorna var hemma, männen jobbade, barnen var i skolan och lydde läraren och det var frid och fröjd, säger Martin Hultman.

Ett homogent och patriarkalt samhälle i en tid som även kännetecknas av de energiintensiva industrier som dåtidens män arbetade i och tjänade pengar på. Forskargruppens genomgång visar också att det är just dessa värden, och bilden av Sverige som ett land byggt av rationella män med sunt förnuft, man spelar på. Och som sedan brutits ned av invandring, feminism och klimataktivism – på ena sidan står de manliga folkhemsingenjörerna, på andra sidan hysteriska tonårstjejer med ring i näsan.

– Sådana här aggressiva påhopp mot kvinnor är också väldigt typiska historiskt sett. Modiga kvinnor som pratar utifrån gedigen kunskap som utmanar maktens män, för att uttrycka sig lite slarvigt, har fått motta väldigt mycket hat, säger Martin Hultman, och skriver i en essä i tidningen Camino att ”som en ung, kvinnlig och påläst person blir Greta Thunberg och hennes rörelse motsatsen till det patriarkala industrisamhället.”

GRETA THUNBERG ÄR inte den enda kvinna som far illa när klimatskepsis blandas med kvinnohat. Som kvinna, anställd inom public service och dessutom klimatreporter kryssar SVT:s journalist Erika Bjerström många av de boxar som får höger- mediernas läsare att plocka fram tangentborden. ”Kriminell kärring”, ”klimathora” och ”mentalsjuk” är vanliga ord i hennes inkorg, berättar hon i en intervju med Dagens Nyheter.

Erika Bjerström och SVT har i den flitigt klimat- förnekande webb-tv-kanalen SwebbTV målats upp som korrupta och styrd av en global elit. Kanalen slängdes ut från YouTube för ett år sedan, men hann innan dess ta emot över en miljon kronor i presstöd förra året.

För Erika Bjerströms egen del är hon inte rädd, berättar hon, men förra året släppte Reportrar utan gränser en rapport som visar att klimatjournalister världen över utsätts för allvarliga hot.

RETORIKEN I DE populistiska medierna sträcker sig från rena konspirationer och lögner, till att förlöjliga och ifrågasätta vetenskap och klimat- engagerade. Bland annat använder man sig ofta av citationstecken kring ord som ́klimatkris ́ eller ́klimatminister ́, eller lägger till ett nedtonande ”så kallat” innan klimatkrisen.

”Den så kallade klimatkrisen…”så inledde den Sverigedemokratiska riksdagsledamoten Elsa Widding ett inlägg i en riksdagsdebatt i oktober i år.

Den retorik och världsbild som sprids av höger- extrema medier har letat sig hela vägen in i Sveriges riksdag, på samma sätt som tidigare i Trump- administrationen och Bolsonaros Brasilien.