Hon fortsätter att berätta

Under 20 år har kvinnor arbetat i Afghanistan. Sedan tog det slut och det var som att vakna upp från en vacker dröm.
Det säger Najwa Alimi, 27-årig journalist från Afghanistan. När talibanerna intog Kabul i augusti lyckades hon fly till Sverige. Och hon hoppas att drömmen om ett yrkesliv för de afghanska kvinnorna inte är förlorad för alltid.

Najwa Alimi arbetade på en tv-kanal i Kabul och fokuserade i sitt arbete framför allt på att berätta om kvinnor och barn. Hennes senaste inslag hade handlat om kvinnor som ammar på offentlig plats. I jobbet på en tv-kanal som enbart anställde kvinnor kunde hon beskriva ett land i förändring,

– Jag berättade om kvinnor i den nya tidsepoken, berättar hon för Hertha.

För henne och alla andra Kabulbor tog denna nya tid hastigt slut den 15 augusti. Då intog talibanerna huvudstaden, efter att inom loppet av några veckor ha lagt övriga landet under sig.

Den 15 augusti gick Najwa Alimi till jobbet som vanligt på morgonen. Samma eftermiddag intog talibanerna Kabul och hon insåg att hon måste fly. Som kvinnlig journalist skulle hon bli ett högst sannolikt mål för de talibanska styrkorna.

Samtidigt hade hon en fördel. Genom sin journalistik och sitt arbete med att att berätta om kvinnors och barns situation i landet hade Najwa Alimi blivit känd och uppmärksammad. Bland annat belönades hon med Per Anger-priset 2019 för sina insatser.

Tack vare en inbjudan från svenska regeringen och hjälp från svenska soldater på plats lyckades Najwa Alimi och hennes familj ta sig ut ur Afghanistan. Nu lever de i Sverige. Najwa Alimi läser svenska, arbetar som frilansare och jobbar på att hitta ett fungerande liv i det nya landet.

Och hon sörjer hemlandet och det liv hon tvingades lämna så hastigt.

– Jag kommer aldrig att glömma när vi lämnade vårt land, aldrig någonsin. Dagen vi lämnade Afghanistan såg jag folket och hur hjälplösa de var, säger hon.

– Hela tiden tänker jag på vad som händer nu, med kvinnor, med våra vänner. Framtiden är så osäker.

Hon är orolig för vad som ska hända kvinnorna under talibanstyret, säger att de absolut inte vill ha samma situation som den som råder i Iran.

– Talibanerna kommer att reglera och begränsa kvinnors liv, men det kan kvinnor aldrig acceptera. Kvinnor har arbetat hårt under de senaste 20 åren. Vi kan vara sångare, dansare, journalister – vi kan göra allt, säger Najwa Alimi.

De vänner och släktingar som hon har kontakt med och som inte har kunnat fly från landet har svårt att berätta öppet om hur de har det. De gömmer sig.

– En del människor är i stor fara. Och jag kan inte förlåta världen som bara tittade på.

Känner du ilska mot övriga världen?

– Jag kan ju inte lägga någon skuld på någon eller känna ilska mot andra länder. Men faktum är att ingen gjorde något för Afghanistan.

Redan före det talibanska maktövertagandet var det farligt att vara journalist i Afghanistan.  Varje år dödades journalister och att vara kvinna och tv-reporter i det djupt religiösa landet var på många sätt en provokation. Även Najwa Alimis familj var till en början oroliga och tveksamma över hennes yrkesval.

Men att inte berätta, att inte vara reporter, är inget alternativ. Najwa Alimi har velat bli journalist sedan hon var liten, berättar hon:

– Jag vill berätta om kvinnor och visa vad de kan göra. Med hjälp av min kamera kan jag visa andra kvinnor och få kontakt med människor. Jag älskar mitt arbete.

TEXT: Camilla Wagner BILD: Forum för levande historia

Fakta: Per Anger-priset

Per Anger-priset instiftades av den svenska regeringen 2004 och uppmärksammar internationella humanitära och demokratifrämjande insatser. Den svenske diplomaten Per Anger var stationerad i Ungern under andra världskriget och inledde arbetet med rädda så många judar som möjligt undan nazisternas terror.