Investera mera – tre kvinnor som vågade

Att finans- och fastighetsbranschen domineras av män är inget nytt, men
nu börjar vi se en spricka i glastaket. Vi har pratat med tre kvinnor som tog
steget in i en mansdominerad värld, för att både de själva och andra kvinnor
ska kunna ta en större del av den ekonomiska maktens kaka.

TEXT CAMILLA WAGNER

Thereses bästa
ekonomitips:

  • Äg ditt hem.
  • Spara inte bara, investera också
  • Investera i sådant du förstår
  • Ha alltid buffert och var ekonomisk självständig
  • Pengar är viktigt, se alltid till att du vet ditt marknadsvärde och har en lön du kan klara dig själv på

FOTO SOFIA JOHANSSON

Therese Nyrén:

“Många män har försökt
avråda mig längs resan”

Revansch är Therese Nyréns starkaste drivkraft. Lusten till just en sådan väcktes när hennes pappas företag gick i konkurs under hennes gymnasieår. Familjen fick lämna boende, bil och flytta in i ett område som hon förstod av kompisarnas reaktioner inte var så fint. För att kunna betala telefonräkningen fick föräldrarna låna pengar av sin dotter, som arbetade extra på Ica.

– Jag lovade mig själv att aldrig hamna där igen, säger Therese Nyrén.

VÄGEN TILL FRAMGÅNG har inte varit rak. Hon blev mamma tidigt och den röriga tiden under gymnasiet påverkade betygen, så drömmen om Handelshögskolan grusades. Istället tog hon sin lilla dotter ut i världen. Det blev bland annat studier i Australien och arbete i London på Credit Suisse innan hon till slut landade som Private Banker

på en storbank i Stockholm. Där jobbade hon i 14 år innan hon vågade ta steget och bli sin egen.
– Det är det bästa jag gjort. Att äga sitt eget bolag borde alla göra, säger Therese Nyrén.

TROTS DET HAR hon nu valt att lämna sitt livsverk, Sue Ellen Investments, för att bli fondförvaltare hos AIFM. Men fonden hon ska förvalta är inte vilken som helst. Det är hennes egna globala livsstilsfond. Därmed får Sverige inte bara sin första livsstilsfond, utan också den första fond som är skapad av en kvinna.
– Det märkliga är att många män har försökt avråda mig längs resan och sagt att det är omöjligt. Men jag visste att det skulle gå, säger hon.

I FONDEN ÅTERFINNS lyxmärken som Louis Vuitton, Kering och Lululemon Athletica. Att det blev just en livsstilsfond är ingen slump.
– Jag saknade en fond på marknaden med varumärken som människor kan relatera till. Och så gillar jag handväskor.
Och vad fonden heter? Therese Nyrén fortsätter på temat kvinnonamn från 80-tals-serien Dallas och döper fonden till Lucy.
– Det är dags att kvinnorna från den gamla tv-serien får träda fram ur skuggorna.

Sandra Bourbon:

“Jag vill att alla kvinnor ska ha
ekonomisk makt över sitt liv.”

För Sandra Bourbon är målet klart. Hon ska vara finansiellt fri vid 45 års ålder. Det var faktiskt 40 först, men så fick hon barn och kände att hon ville revidera planen något.
– Det är en sak att vara sparsam mot sig själv, men när man får barn vill man kunna köpa lite saker, förklarar hon.

SANDRA BOURBON HAR ett minimalistiskt förhållningssätt till ekonomin. Det ska ta lite tid och vara enkelt. Att vara finansiellt fri betyder inte snåla nu och frossa senare.
– Syftet med att bli finansiellt fri är inte att leva i lyx, utan att vara fri att göra det man vill och tycker är roligt, säger hon.
Så vad innebär det då? Jo, att dina passiva inkomster täcker dina utgifter. Passiva inkomster är pengar du tjänar utöver att sälja din arbetskraft, som ränta eller avkastning på aktier. Och det handlar lika mycket om att dra ner på sina utgifter som att investera överskottet för att bygga en pengamotor.

TILL VARDAGS ARBETAR Sandra Bourbon som managementkonsult, men hennes passion är privatekonomi och jämställdhet. Med en mamma som var vd och efter att själv läst teknisk fysik på KTH såg hon det som självklart att hon hade samma möjligheter som alla andra. Arbetsmarknaden lärde henne dock att så inte var fallet, så hon började läsa på. Snabbt fann hon forskning och rapporter som visade att jämställda bolag var sex procent mer lönsamma, och att bolag med

Tips från
Sandra Bourbon:

  • Se över alla dina kostnader, som abonnemang och prenumerationer. Är de värda pengarna, eller kan du spara dem istället?
  • Om du inte vill sätta dig in i en massa bolag kan du investera långsiktigt i en global aktieindexfond.
  • Kom ihåg att bara investera pengar på börsen som du kan undvara i minst sju år, inte pengar du kan behöva imorgon.

minst en kvinna i styrelsen löper 20 procent mindre risk att gå i konkurs.
Det blev därför naturligt för henne att leta efter jämställda bolag att investera i. När hon såg hur mycket bättre hennes investeringar utvecklades än börsens index ville hon sprida kunskapen och tillsammans med Aktieinvest skapade hon en sparbox där vem som helst kan investera i samma bolag som hon själv.
– Jag vill att alla kvinnor ska ha ekonomisk makt över sitt liv. Att vara fri att kunna lämna ett dåligt jobb eller en dålig relation, säger Sandra Bourbon som i höst utkommer med boken Frihetsmaskinen.

FOTO MARILILA BOGNANDI

Ellie Elmondt:

“Jag ser ägandet som något centralt för att
vi ska kunna bryta ojämställda strukturer”

FOTO JOEL NILSSON

Ellie Elmondt med
vännen och kollegan
Lovisa Löwenborg.

Efter att ha läst en mängd biografier om framgångsrika entreprenörer såg Ellie Elmondt en minsta gemensam nämnare: Alla hade blivit rika genom fastighetsinvesteringar.
“Det är det här alla rika människor gör, utan att berätta det för oss”, tänkte Ellie Elmondt och började läsa på.
Till vardags arbetade hon som frilansare med tv-produktioner och såg att hon behövde fler inkomstkällor än att bara byta sin tid mot pengar. Inte bara för att fylla eventuella perioder utan uppdrag, utan också för att kunna välja bort uppdrag som inte var så roliga.
– Fastighetsspåret var ett sätt att bygga lång-siktig ekonomi för mig själv, berättar hon.
Tillsammans med sin vän Lovisa Löwenborg vågade hon sig på sin första fastighetsinvestering.
– Jag hade nog inte vågat separat, utan det var just tillsammans som gjorde att vi kunde ta steget.

INVESTERINGEN BETALADE SIG. Projektet pågick i ett och ett halvt år och gav 23 procent i avkastning.
– Jag förstod ju att det var en god affär innan, men när jag fick tillbaka pengarna så fastnade insikten i kroppen. Det var lika mycket pengar som jag skulle ha fått för ett tv-projekt, konstaterar hon.
Under projektets gång hade de båda vännerna lärt sig mycket. De hade också noterat att de var de enda kvinnorna bland investerarna. Till nästa projekt fick de med sig mamma och väninnor och med tiden skapades en Facebookgrupp.

Våren 2018 hade den 400 medlemmar och initiativtagarna stod vid ett vägskäl.
– Det började ta mycket tid och bli svårt att hantera, så vi behövde antingen skala ner eller upp, berättar Ellie Elmondt.

DET BLEV UPP. Några månader senare hade gruppen växt till 1000 medlemmar och de båda kvinnorna skapade ett bolag, Wire Invest, och fick hjälp av en professor i Uppsala att ta fram en investeringsmodell.
En av trösklarna de identifierat som höll kvinnor borta från fastighetsinvesteringar var att det ofta krävs ganska stora belopp för att få investera. Affärsidén är helt enkelt att varje medlem investerar 25 000 kr var i ett projekt och tillsammans med andra kommer man upp i minst den summa som fastighetsbolaget kräver.

FÖR ELLIE ELMONDT finns det flera skäl till att driva Wire Invest. Dels vill hon att kvinnor ska få tillgång till fastighetsinvesteringar och få ta del av den kapitalvinsten. Dels vill hon ta kvinnorna in i fastighetsvärlden för att den behöver bli mer jämställd.
– Men det kanske viktigaste skälet är för att jag ser ägandet som något centralt för att vi ska kunna bryta de ojämställda strukturerna i samhället.
Hur gör den som vill investera i fastigheter genom Wire Invest?
– Gå in på Wireinvest.se eller via sociala medier och bli medlem. Det är kostnadsfritt. Som medlem får du regelbundet information om de olika projekten man kan investera i. Vill du inte investera, men hänga med för att lära dig mer så går det också bra.
Vilket är din sämsta affär?
– Jag har inte gjort någon dålig fastighetsaffär än, men jag investerar ju också på börsen. En gång gjorde jag ett avsteg från min vanliga strategi och köpte aktier i ett medicin bolag som jag fått tips om. Det var ett misstag. Jag kunde ingenting om den branschen, men trodde väl att det var en genväg. Det finns inga genvägar.