År och nummer: Nummer 2

Ny teknik, nya vanor?

TEXT LISA STEVIK RESEARCH ELLA KETTULAS I ett nummer av Hertha 1988 frågade vi oss hur införandet av den nya prylen mikrovågsugn skulle påverka ansvaret för matlagningen hemma. I dag är det andra tekniska innovationer som står i fokus, men svaret på frågan är det samma: det är våra strukturer och värderingar som styr tekniken,… Läs mer »

Jämställdhet och teknik

– Det behöver finnas representativitet i vem som designar och tränar verktyget, och i vilken typ av underlag som kommer med. Om det finns en sned- vridning både i gruppen som utvecklar verktyget, och i underlaget, så riskerar det att följa med in i systemet, säger Clara Leandersson. ”Det är superviktigt att tekniken levererar i… Läs mer »

Hertha granskar – Jämställdhetspolitik

TEXT CAMILLA WAGNER FOTO KRISTIAN POHL/REGERINGSKANSLIET Under året kommer Hertha att granska svensk politik för att få svar på frågan: bidrar den förda politiken verkligen till ökad jämställdhet? I dag ökar lönegapet mellan män och kvinnor i Sverige, och sedan 2019 har vi stått helt still ii EU:s mätningar av jämställdheten i EU. Vi satt… Läs mer »