Arkiv: Hertha

Artiklar från tidningen Hertha

Aktivist på flykt

Två gånger i sitt liv har hon varit tvungen att fly. Den andra gången var det från Putins förföljelse och situationen i Ryssland – en utveckling hon varnat för i åratal.– Hur kan man säga att vi blev tagna på sängen den 24 februari? TEXT: Camilla WagnerBILD: PRIVAT “Det var som att få ett skott… Läs mer »

“Yttrandefriheten är en förutsättning för demokratin”

TEXT: Camilla Wagner ILLUSTRATION: Andrea Brandin FOTO: Kristian Pohl/Regeringskansliet Med en bakgrund i såväl juridiken som journalistiken vet kulturminister Jeanette Gustafsdotter hur hot och självcensur kan vara förödande för demokratin. Hon ser oroande tendenser i vårt samhälle i dag. “Något vi ska vara stolta över när det gäller yttrandefrihet är att man får lov att… Läs mer »

Bostad på liv och död

ILLUSTRATION: Andrea Brandin TEXT: Ulrika Fjällborg och Lisa Stevik Allt fler kvinnor söker hjälp efter att ha utsatta för våld i hemmet eller i en nära relation. För den som väl lyckats lämna relationen är möjligheten till ett nytt boende en viktig pusselbit för att kunna bygga en ny vardag och inte gå tillbaka till… Läs mer »

Reklamterror i ny kostym

1962 FÖRFATTAR BARBRO MALM ett debattinlägg om det hon kallar för “reklamterrorn”. I tidning efter tidning spelar annonsörer för produkter riktade mot kvinnor på rädslan att inte vara tillräckligt vacker, eller tillräckligt ung – de två viktigaste inkörsportarna till kvinnors lycka, berättar reklamen. En annons för hudcreme berättar i en kortare novell om “någon blek… Läs mer »

Ytterst få kvinnor är del av den kriminella miljön

FOTO VIKTOR GÅRDSÄTER ALLAS BLICKAR ÄR riktade mot våldet och skjutningarna i den kriminella miljön detta svenska valår 2022. Polisen gör sin kanske största insats någonsin för att få kontroll på situationen – ändå ökar det dödliga skjutvapenvåldet i Sverige under årets första månad. Debattörer och politiker efterlyser att lika mycket resurser läggs på förebyggande… Läs mer »

Mödrar i Sverige

ATT DET BLEV Sverige var ganska naturligt för Geoliette Mansour. Hennes svärfar flyttade hit på 70-talet, så hon hade varit här flera gånger och hälsat på. Då fast besluten att hon aldrig skulle lämna sitt bekväma liv i Syrien för det kalla landet i norr. Men ödet ville annorlunda. Geoliette Mansour föddes i Irak 1947… Läs mer »

Putin och den gyllene fisken

VID DISKUSSIONER OM Putins politik görs ofta hänvisningar till folksagan om den gyllene fisken i Ryssland idag. Sagan går kortfattat ut på att en godtrogen och passiv gubbe lever med en krävande och dominant gumma i en liten stuga. En dag fångar gubben en gyllene fisk som han släpper tillbaka i utbyte mot att fisken… Läs mer »

Fattigdom är livsfarligt

TEXT CAMILLA WAGNER Ibland känner jag mig som en klick smör i en het stekpanna när jag försöker diskutera jämställdhet. I synnerhet om jag diskuterar med politiker. Alla frågor jag ställer har sitt svar i en helt annan politisk reform och aldrig är frågan i sig tillräckligt viktig för att få en direkt lösning eller… Läs mer »

Varför måste vi engagera männen, Bianca Kronlöf?

FOTO THRON ULLBERG TEXT LISA STEVIK MÄN ÄR HALVA samhället. Vi kan inte nå jämställdhet ifall inte männen engagerar sig. Engagerade män är även nyckeln till att nå fram till män som inte lyssnar på kvinnor. Jag skulle säga att de flesta män är för den feministiska kampen, men rädda för det feministiska samtalet. Den… Läs mer »

Möjligheten att verka som konstnär och mamma är en ekonomisk fråga

Anna Maria Hedman är konstnär och grundare av residensprogrammet Mothers in Residence. För Hertha skriver hon om villkoren för konstnärer som också är mödrar. Fotot är en del av en serie tuschteckningar som behandlar identiteten ’Mama’, som Anna Maria Hedman gjorde som nybliven mamma. KONSTNÄR ÄR ETT yrke som är byggt på manliga premisser, den… Läs mer »