Arkiv: Hertha

Artiklar från tidningen Hertha

Feminism för alla?

TEXT LOBNA TUFFAHA, ARAM JAJARMIZADEH OCH JENNY MOBERG från Rättvisa för alla Vit feminism, vad är det? En fråga som majoriteten av BIPOC* enkelt kan svara på, och ge flera exempel på hur de utsatts för men som majoriteten vita står som frågetecken inför. I bästa fall ett nyfiket frågetecken, men tyvärr snarare ett defensivt… Läs mer »

Freden och kvinnosaken – en gemensam historia

TEXT BARBRO HEDVALL Sommaren 1854 gjorde Fredrika Bremer ett inhopp i storpolitiken. Då rasade Krimkriget mellan Ryssland och västmakterna Storbritannien och Frankrike, det första krig där korrespondenter kunde använda telegraf och rapportera direkt till en allmänhet som blev allt mer förfärad. När Fredrika Bremer skrev sin Invitation to a Peace Alliance, där hon efterlyser en… Läs mer »

EU-val med mycket på spel

EU-valet 2024 har kallats ett ödesval – för första gången på länge är demokratin i unionen på tillbakagång. För Centerpartiets Abir Al-Sahlani handlar valet till stor del om rättigheter och frihet – inte minst för kvinnor och minoriteter. TEXT SOFIA HÅLLSTEN – Ett större EU. Ett EU som talar med en enad röst i världen,… Läs mer »

Desinformation – ett sätt att tysta kvinnor

Att stater, särskilt icke-demokratiska sådana, använder sig av propaganda och desinformation för att sälja in sin världsbild är inget nytt. Men i en digitaliserad värld sprids osanningarna snabbare och får lättare fäste – och de riktas inte sällan mot kvinnor. Desinformationskampanjer för att tysta kvinnliga röster har blivit ett beprövat och effektivt vapen.  TEXT CAMILLA… Läs mer »

Kvinna i Gaza – ”Lidandet är enormt”

I över 20 år har Kvinna till kvinna haft samarbeten med organisationer i Palestina för att bekämpa det patriarkala våldet och det våld som drabbar samhället på grund av den israeliska ockupationen. Just nu riktar man extra stöd från sin katastroffond mot Gaza. Petra Tötterman Andorff är generalsekreterare för organisationen, som arbetar på platser runt… Läs mer »

Politiker – här är våra krav!

Under året som gått har Hertha vridit och vänt på nuvarande svensk jämställdhetspolitik, för att belysa vad som faktiskt görs – och vad som inte görs. Vi vill avsluta året och börja det nya med en tydlig uppmaning till politiken: stärk kvinnors livslånga ekonomi! Här är våra krav. TEXT CAMILLA WAGNER, LEILA EL-SHERIF WOLLHEIM, LISA… Läs mer »

Nobelpris i jämställdhetens tecken

Könsskillnader på arbetsmarknaden och kvinnors roll i ekonomin – det är vad årets nobelpristagare i ekonomi har forskat om. Claudia Goldins djupdykning i den ekonomiska historien hjälper oss att förstå varför vi fortfarande inte har ett jämställt yrkesliv. TEXT LISA STEVIK Banker och finanskriser, auktionsteori, marknadsmakt och reglering, kontraktsteori, tillgångspriser och marknadsinstitutioner. Så låter det… Läs mer »

Regeringen avkönar jämställdhetsmål

TEXT: LISA STEVIK En kvinna i månaden mördas av sin partner eller ex-partner, och siffrorna pekar inte åt rätt håll. Nu vill regeringen omformulera det jämställdhetspolitiska målet som handlar om just mäns våld mot kvinnor, och göra det mer könsneutralt. Tvärt emot vad all forskning visar, säger Sveriges kvinnorörelser. – Det är själva agerandet som… Läs mer »

Välfärden befolkas av kvinnor

TEXT: CAMILLA WAGNER Hon har kritiserat den konkurrensutsatta välfärden och lyft de livslånga konsekvenserna av ojämställt föräldraskap. Som chefsekonom hos LO har Laura Hartman arbetat med kvinnors yrkesliv i främsta rummet – och hon är inte rädd för att säga vad hon tycker, även om det skaver. De tunga oljeporträtten av forna fackpampar lyser med… Läs mer »

Vård på olika villkor

TEXT: AGNES ARPI Vilken tillgång man har till vård, och hur kvalitén på vården ser ut, skiljer sig mellan män och kvinnor i Sverige – kvinnors hälsa är också sämre än mäns. För många med diagnoser som främst drabbar kvinnor är det en kamp att få vård. Vad händer i en redan ojämställd vårdkedja, när… Läs mer »