År och nummer: Nummer 2

I årets andra nummer av Hertha lyfts teman som hur våldsutsatta kvinnor ska få rätt till en trygg bostad, Sveriges sex jämställdhetspolitiska mål och Lusine Djanyan flykt från Ryssland.

Aktivist på flykt

Två gånger i sitt liv har hon varit tvungen att fly. Den andra gången var det från Putins förföljelse och situationen i Ryssland – en utveckling hon varnat för i åratal.– Hur kan man säga att vi blev tagna på sängen den 24 februari? TEXT: Camilla WagnerBILD: PRIVAT “Det var som att få ett skott… Läs mer »

“Yttrandefriheten är en förutsättning för demokratin”

TEXT: Camilla Wagner ILLUSTRATION: Andrea Brandin FOTO: Kristian Pohl/Regeringskansliet Med en bakgrund i såväl juridiken som journalistiken vet kulturminister Jeanette Gustafsdotter hur hot och självcensur kan vara förödande för demokratin. Hon ser oroande tendenser i vårt samhälle i dag. “Något vi ska vara stolta över när det gäller yttrandefrihet är att man får lov att… Läs mer »

Bostad på liv och död

ILLUSTRATION: Andrea Brandin TEXT: Ulrika Fjällborg och Lisa Stevik Allt fler kvinnor söker hjälp efter att ha utsatta för våld i hemmet eller i en nära relation. För den som väl lyckats lämna relationen är möjligheten till ett nytt boende en viktig pusselbit för att kunna bygga en ny vardag och inte gå tillbaka till… Läs mer »