År och nummer: Nummer 1

2024 års första nummer av Hertha är ute nu! I detta nummer fokuserar vi på temat fred och demokrati. Varför blev fred en så viktig fråga för kvinnorörelsen? Hur kan vi göra feminism tillgänglig för alla? Och varför är kvinnor extra utsatta för desinformation?

Vi har även gjort en kartläggning inför det stundande EU-valet – vilka är de viktigaste frågorna för Sveriges EU-kandidater och vad behöver du som väljare veta inför valet. Hertha fick chansen att intervjua Centerpartiets Abir Al-Sahlani, som beskriver de hot hon ser att demokratin står inför och varför valet i juni är så viktigt.

Allt detta och mycket mer hittar du i det första numret av Herthas 166:e årgång!

Feminism för alla?

TEXT LOBNA TUFFAHA, ARAM JAJARMIZADEH OCH JENNY MOBERG från Rättvisa för alla Vit feminism, vad är det? En fråga som majoriteten av BIPOC* enkelt kan svara på, och ge flera exempel på hur de utsatts för men som majoriteten vita står som frågetecken inför. I bästa fall ett nyfiket frågetecken, men tyvärr snarare ett defensivt… Läs mer »

Freden och kvinnosaken – en gemensam historia

TEXT BARBRO HEDVALL Sommaren 1854 gjorde Fredrika Bremer ett inhopp i storpolitiken. Då rasade Krimkriget mellan Ryssland och västmakterna Storbritannien och Frankrike, det första krig där korrespondenter kunde använda telegraf och rapportera direkt till en allmänhet som blev allt mer förfärad. När Fredrika Bremer skrev sin Invitation to a Peace Alliance, där hon efterlyser en… Läs mer »

EU-val med mycket på spel

EU-valet 2024 har kallats ett ödesval – för första gången på länge är demokratin i unionen på tillbakagång. För Centerpartiets Abir Al-Sahlani handlar valet till stor del om rättigheter och frihet – inte minst för kvinnor och minoriteter. TEXT SOFIA HÅLLSTEN – Ett större EU. Ett EU som talar med en enad röst i världen,… Läs mer »

Desinformation – ett sätt att tysta kvinnor

Att stater, särskilt icke-demokratiska sådana, använder sig av propaganda och desinformation för att sälja in sin världsbild är inget nytt. Men i en digitaliserad värld sprids osanningarna snabbare och får lättare fäste – och de riktas inte sällan mot kvinnor. Desinformationskampanjer för att tysta kvinnliga röster har blivit ett beprövat och effektivt vapen.  TEXT CAMILLA… Läs mer »