År och nummer: Nummer 1

Första numret av Hertha 2022 är äntligen här och därför kommer vi givetvis publicera några artiklar här på hemsidan! I denna oroliga tid tar vi upp att kampen om människors lika värde inte är vunnen när det kommer till kriget i  Ukraina och att Putins agerande antas leda till inflation, arbetslöshet och försvinnande besparingar. Vidare diskuterar vi hur fattigdom faktiskt kan vara  livsfarligt för kvinnor. Sist men inte minst så kan du läsa om en tillbakablick på synen på sexistisk reklam år 1962 med en jämförelse med hur det ser ut idag!  

Reklamterror i ny kostym

1962 FÖRFATTAR BARBRO MALM ett debattinlägg om det hon kallar för “reklamterrorn”. I tidning efter tidning spelar annonsörer för produkter riktade mot kvinnor på rädslan att inte vara tillräckligt vacker, eller tillräckligt ung – de två viktigaste inkörsportarna till kvinnors lycka, berättar reklamen. En annons för hudcreme berättar i en kortare novell om “någon blek… Läs mer »

Ytterst få kvinnor är del av den kriminella miljön

FOTO VIKTOR GÅRDSÄTER ALLAS BLICKAR ÄR riktade mot våldet och skjutningarna i den kriminella miljön detta svenska valår 2022. Polisen gör sin kanske största insats någonsin för att få kontroll på situationen – ändå ökar det dödliga skjutvapenvåldet i Sverige under årets första månad. Debattörer och politiker efterlyser att lika mycket resurser läggs på förebyggande… Läs mer »

Mödrar i Sverige

ATT DET BLEV Sverige var ganska naturligt för Geoliette Mansour. Hennes svärfar flyttade hit på 70-talet, så hon hade varit här flera gånger och hälsat på. Då fast besluten att hon aldrig skulle lämna sitt bekväma liv i Syrien för det kalla landet i norr. Men ödet ville annorlunda. Geoliette Mansour föddes i Irak 1947… Läs mer »

Putin och den gyllene fisken

VID DISKUSSIONER OM Putins politik görs ofta hänvisningar till folksagan om den gyllene fisken i Ryssland idag. Sagan går kortfattat ut på att en godtrogen och passiv gubbe lever med en krävande och dominant gumma i en liten stuga. En dag fångar gubben en gyllene fisk som han släpper tillbaka i utbyte mot att fisken… Läs mer »

Fattigdom är livsfarligt

TEXT CAMILLA WAGNER Ibland känner jag mig som en klick smör i en het stekpanna när jag försöker diskutera jämställdhet. I synnerhet om jag diskuterar med politiker. Alla frågor jag ställer har sitt svar i en helt annan politisk reform och aldrig är frågan i sig tillräckligt viktig för att få en direkt lösning eller… Läs mer »