År och nummer: Nummer 1

40 sidor om allt brännande i relation till jämställdhet och feminism: Black Lives Matter, Tik Tok-feminism, undersköterska – Sveriges vanligaste yrke, att marknadsföra produkter med feminism, demokratikämpen som trotsar granater och skottlossning, engångsbindan som historisk milstolpe, feminismens nya strid 100 år efter rösträtten  – och det är inte allt!

Test

Rättvisans höga priser

Mot alla odds har Yassmín Barrios utdömt straff till samhällets toppskikt – militärer, präster, diktatorer. Hon vittnar om en hårdare tillvaro för den som står bakom ett oberoende rättsväsende i Guatemala. Själv har hon utstått både granater, skottlossning och förföljelse – utan att tveka en sekund på sitt yrkesval. TEXT CAMILLA WAGNER FOTO LINDA FLOOD.… Läs mer »

Ny tid – Ny strid?

För den generation som vi kallar unga vuxna har sociala medier funnits med från start, och är en lika självklar arena för aktivism som gator, föreningslokaler eller tidningssidor. Vi har pratat med tre unga människor som använder TikTok och andra sociala medier för att få ut sina budskap. TEXT ELSA HILLTORP “Det är inte så… Läs mer »

JÄMSTÄLLDHET – ETT VACCIN MOT KORRUPTION?

En knarkkung som betalar en tulltjänsteman för att släppa förbi en last med kokain, eller en framgångsrik bolagsdirektör som betalar vittnen för att ändra sin historia i vittnesbåset. Det är ofta sådant vi associerar till när vi tänker på korruption i Sverige. När organisationen Transparency International varje år presenterar sitt Transparency Index, där länder rankas utifrån… Läs mer »

IDAG STÅR VÄRLDEN INFÖR ETT VÄGSKÄL-KRÖNIKA AV ULRICA SCHENSTRÖM

Världen ser inte ut som den brukar, den känns inte helt enkelt igen, små saker håller sakta men säkert på att förändras. De normer och värderingar vi – i generationer – kämpat för håller på vittra sönder. Ur askan från andra världskriget reste sig en värld som byggde på gemensamma värderingar. Mänskliga rättigheter, diplomatiska förbindelser… Läs mer »

HUNDRA ÅR EFTER RÖSTRÄTTEN STÅR KVINNORS RÄTT ÅTERIGEN PÅ SPEL- KRÖNIKA AV HELLE KLEIN

I Polen har vi sett stora demonstrationer mot den politiska ledningens försök att förbjuda kvinnors rätt till abort. Kvinno-organisationer går hand i hand med människorättsorganisationer, HBTQ-rörelse och demokratikämpar medan högerextremister piskar upp unkna opinioner som den alltmer auktoritära regimen lyssnar på. Återigen står slaget om kvinnors rätt och återigen handlar det om demokratins framtid. I… Läs mer »

ENGÅNGSBINDAN SKRIVS IN I HISTORIEN

Genom femtio olika föremål beskriver historikern Karin Carlsson svenska kvinnors historia under 1900-talet i sin nya bok Kvinnosaker. Här har byxkjolen, engångsbindan och cykeln en viktig historisk plats – men även Hertha finns med på ett hörn. Varför har du skrivit den här boken? – Ända sedan 70-talet, då kvinnohistoria började växa fram, har det… Läs mer »

Allt ljus på vården – ändå ökar löneklyftorna

Deras insatser är mer efterfrågade än någonsin, och blir allt viktigare i takt med att andelen äldre i befolkningen ökar. Om välfärden vore en marknad som andra skulle undersköterskorna tälja guld med kniv. Men logiken som styr Sveriges vanligaste yrke är en helt annan – att arbeta med det ytterst mänskliga har obegripligt låg status.… Läs mer »

“Att feminismen inte gjort sitt är jättekontroversiellt”

Black Lives Matter-rörelsen har svept över världen så väl som Sverige, och riktat ljuset mot hur långt vi har kvar i kampen mot både rasism och ojämställdhet. För fortfarande hörs långt ifrån alla kvinnors röster inom den feministiska rörelsen. ”Om vi inte adresserar vitheten inom den vita feminismen kommer vår rörelse att sluta sig inom sig… Läs mer »