År och nummer: Nummer 2

I höstens första nummer kan du läsa om läget för Istanbulkonventionen i Europa, och om arbetet mot mäns våld mot kvinnor på hemmaplan. Men även om rättslig backlash mot metoo och en kvinnas kamp i domstolen för 180 år sedan. Hundra år efter rösträtten vunnits skriver två politiska motpoler krönikor om demokrati idag. 

En molotovcocktail för näthatare

Hon har gått från klarhet till klarhet. Ändå kan hon sommaren 2021 plötsligt finna sig i en ofrivillig twitterstorm om sitt IQ. Som ung invandrad kvinna finns det vissa fajter hon inte kan vinna – ett oroande tecken på samhälls-utvecklingen. Men för sin egen del är en av landets starkaste röster inte orolig. – Jag… Läs mer »

Istanbulkonventionen i Sverige – hur går arbetet på hemmaplan?

Sverige sticker på många sätt ut i världen när det gäller lagstiftning kring jämställdhet och kvinnors rätt. Men i den första granskningen av hur väl Istanbulkonventionen efterlevs fanns en rad påpekanden. Få kom som en överraskning för dem som jobbar med våldsutsatta kvinnor och deras förövare. Olga Persson, ordförande för Unizon, ser att årens uppblossade… Läs mer »

”Sophie Sagers kamp är fortfarande aktuell”

I ÅR ÄR DET etthundra år sedan svenska kvinnor vann rösträttskampen – rätten att rösta i demokratiska val. Men kvinnors kamp att bli hörda och tagna på allvar har pågått längre än så. För över hundrafemtio år sedan kämpade en ung kvinna, Sophie Sager, för rätten att höja sin röst och vittna. Sophie Sager kom… Läs mer »

Pandemi och jämställdhet – tre röster om skolan

I höst ska Sveriges elever tillbaka till skolbänkarna igen, efter många månader med hel eller delvis distansundervisning. Hur har pandemiåret påverkat jämställdheten i skolan, och hur ser det ute generellt på den punkten? Hertha samlade tre röster från skolans värld. Maria Rudling ”Flickor som allmänt är högpresterande kan man tydligt se har haft det supertufft”… Läs mer »

Fogelstad lever på nytt

En plats för breda samtal och ideologi, med rötter djupt i kvinnorörelsens historia. Det är visionen för huset som en gång inhyste den kvinnliga medborgarskolan och som nu lever upp igen. Men först ska taket lagas. TEXT CAMILLA WAGNER ”Min visionär attFogelstadska bli enplats förbildning,förkovranoch mod.” När jag kom till Fogelstad var jag ingenting. När… Läs mer »

Konservativa krafter hotar kampen för jämställdhet

Motståndarna till kvinnors rösträtt hävdade att kvinnor inte var smarta nog eller tillräckligt intresserade av viktiga och betydelsefulla samhällsfrågor. Men vi vet att det fanns både kompetens, engagemang och intresse. Det är tydligt när man läser S-kvinnors tidning Morgonbris, som funnits sedan 1904, liksom politiska program och protokoll från kongresser. I DET FÖRSTA VALET 1921… Läs mer »

”Den kvinnliga rösträtten uppkom inte ur ett vakuum”

VI HAR IDAG 60 utsatta områden i Sverige där flickor och kvinnors frihet begränsas av kriminella klaner, extremister och våldsamma gäng. Den psykiska ohälsan ökar dramatiskt och framförallt bland flickor och unga kvinnor. Det är dubbelt så många tjejer som diagnostiserats som deprimerade som antalet killar. Press och förväntningar från skola och omvärlden anses drivande,… Läs mer »