Fredrikas salong

Fredrikas salong är ett samarbete mellan Fredrika Bremer-förbundet, Årstasällskapet för Fredrika Bremerstudier och Årsta slottsmuseum. Fredrikas salong har fokus på kvinnohistoria, litteratur och – Fredrika Bremer.

Fredrikas salong är en digital bokcirkel som spelas in på Årsta slott, i de rum där Fredrika Bremer växte upp och vistades under stora delar av sitt liv.

Du kan delta i bokcirkeln på flera sätt. Antingen genom att själv eller tillsammans med dina vänner läsa boken och se samtalet eller genom bokcirkeln som Fredrikas salong arrangerar tillsammans med ABF Södertörn.

Avsnitt ett- Hertha av Fredrika Bremer

Romanen Hertha eller En själs historia kom ut 1856 och Fredrika Bremer provocerade många med huvudpersonen Herthas radikala uppmaning till samhället att ge kvinnor lika rätt som män till utbildning, ekonomi och delaktighet i samhället.

Har du läst Hertha? Om inte, passa på nu och följ sedan det spännande samtalet om boken i Fredrikas salong. Medverkar gör Ebba Witt Brattström, författare och professor i litteraturvetenskap, Parul Sharma, författare, människorättsjurist och ordförande i Svenska Amnesty och Camilla Wagner, ordförande i Fredrika Bremer-förbundet.

Avsnitt två- Norrtullsligan av Elin Wägner

Denna gång tar vi oss an Norrtullsligan av Elin Wägner. Tillsammans med författaren Ulrika Knutsson och skådespelaren Astrid Kakuli samtalar Fredrika Bremer-förbundets ordförande Camilla Wagner om Elin Wägners debutroman ”Norrtullsligan” från 1908.