Tips från föreläsningen
Har du lyssnat på föreläsningen Nästa generations relationer och vill veta mer?
Här kan du se vissa tips vi tagit upp under föreläsningen. Vi kommer att uppdatera denna sida med nya tips som tillkommer under projektets gång. Har du en fråga om våra tips? Kontakta då Jeanette.lindstrom@fredrikabremer.se.
snack att ta i relation
När eller om ni kommer att ha en relation, så är det viktigt att kunna prata om vad du har för syn på ekonomi med din partner. Ens relation till pengar formas till stor del av ens uppväxt och familj och vänner, därför kan ett samtal om ekonomi lätt inledas med ett sånt fokus. Till exempel:
- Hur har din familj hanterat sin ekonomi och vad har de lärt dig?
- Har din uppväxt påverkat din syn på ekonomi? Hur har det format dig?
- Känns det jobbigt att prata om pengar? I vilka situationer? Hur känns det då?
- Hur ser ni på ekonomi, vad har ni för mål och drömmar?
- Hur delar ni upp ansvaret kring er ekonomi? Vem ska äga vad?
- Ska ni ha något gemensamt sparande?
- Kan ni rådfråga personer som är bra på ekonomi?
saker att göra
- Läs på om kvinnofällan
- Skaffa samboavtal
- Spara kvitton och avtal
15 samtal för en trygg relation
Det kan vara svårt att prata om ekonomi med sin partner. Det kan vara extra svårt att prata om att relationen kanske tar slut en dag. Men för att du ska vara trygg i er relation måste du vara trygg i hur ni planerar er ekonomi. Här är en lista på 15 samtal som är viktiga att ha tillsammans med din partner.
- Prata om ekonomi innan ni flyttar ihop och prata om hur ni vill att er relation ska vara.
- Om ni ska flytta ihop och bli sambos, skriv upp vilka saker du äger och vad din partner äger som ni tar med till ert gemensamma hem. Då vet ni vad du äger och vad hen äger om ni flyttar isär i framtiden.
- Vill ni skriva ett samboavtal eller äktenskapsförord? Ett samboavtal är ett juridiskt dokument som talar om hur ni ska dela upp sakerna i ert hem om ni flyttar isär. Ett äktenskapsord är ett juridiskt dokument för par som ska gifta sig. Dokumentet talar om vad var och en äger och vad var och en ska fortsätta äga vid en skilsmässa. Det kallas för enskild egendom.
- Hur vill ni dela upp er ekonomi?
- Vem ska äga vad? Vad vill ni ska vara enskild egendom?
- Vill du vara särbo, sambo eller gift?
- Vem ska äga vad?
- Vem vill du ska ärva dig? Vill ni ärva varandra?
- Hur delar ni på de fasta utgifter ni har varje månad? Fasta utgifter är till exempel hyra, el, hemförsäkring, internet och mat.
- Vilka inköp vill ni dela på?
- Hur ska ni tillsammans besluta om er gemensamma ekonomi?
- Vilka försäkringar har ni skrivit under tillsammans?
- Ska ni spara pengar tillsammans? Ska ni ha ett gemensamt konto på banken för sparande?
- Har ni gemensamma lån? I så fall, vem ska skriva under lånen?
- Hur ska ni göra så att era pensioner blir mer jämlika om ni har olika mycket i lön eller om en av er är föräldraledig längre än den andra?
Kom ihåg: Skriv aldrig under ett dokument, ett avtal eller något annat som du inte är säker på att du förstår. Prata med en jurist eller en advokat. Ha kunskap om er ekonomi och hur ni använder era pengar. Spara kvitton och avtal. Ni kan behöva dem i framtiden. Låna aldrig ut ditt bank-id till din partner eller till någon annan. Låt aldrig någon annan ta lån i ditt namn.
Information om ekonomiskt våld:
Om din partner eller någon annan kontrollerar dina pengar och inte låter dig ta beslut om din ekonomi så är det ekonomiskt våld. Ekonomiskt våld kan också vara att din partner kontrollerar de digitala verktyg du använder, alltså din dator eller telefon till exempel. Om du utsätts för ekonomiskt våld kan du ringa polisen eller kontakta en kvinnojour, tjejjour eller ungdomsjour för att få hjälp.
Nödnummer
Kvinnofridslinjen: 020-50 50 50
Polisen vid icke akuta händelser: 114 14
Polisen vid akuta händelser: 112
Brottsofferjouren: 11 60 06
Arbetsmarknad
För att kunna gå ut i en arbetsmarknad som är ojämställd måste du ha koll på dina rättigheter. Vi samlat ihop våra bästa tips här:
- Gå med i ett fack – de kan hjälpa dig med nästan alla jobbfrågor.
- När du väljer vad du vill jobba med, kolla upp lönestatistiken för yrket. Lönen är inte allt här i livet, det viktigaste är att du trivs med ditt jobb. Men innan du bestämmer vad du vill jobba med är det bra att kolla vad lönen är för yrket, det kan du göra på scb.se.
- Försök att alltid få en heltidstjänst. Att jobba heltid ger dig en högre lön, möjlighet till bolån och en större pension i framtiden.
- Ring facket och lär dig hur du ska löneförhandla inför ett nytt jobb. Även om det är ditt första sommarjobb eller extrajobb – det går att fråga om högre lön! Du måste bara lära dig hur, vilket man oftast inte tror att man kan.
- Om du upptäcker lönediskriminering på din arbetsplats kan du anmäla det till både ditt fack men framförallt till diskrimineringsombudsmannen.
- Om du inte har ett anställningsavtal – kräv ett! Det är viktigt för att du ska ha rättigheter på din arbetsplats som rätt till lön, semester, pension m.m.
- Spara och läs noggrant igenom ditt anställningsavtal och förstå vilka villkor och rättigheter som ingår och skriv ner vilket kollektivavtal du har.
bostad
- Ställ dig i olika bostadsköer dagen du fyller 18! Det är en viktig backup om något händer T.ex. om du bor ihop med din partner och att ni plötsligt gör slut.
- Ställ dig i bostadskö i olika storstäder, du har kanske inga planer på att flytta dit idag – men vem vet om ditt framtida jobb finns i just Stockholm eller Malmö? Där är det lång kötid och du kommer ha ett försprång!
- Ska du plugga på annan ort? Kolla hur bostadsläget ser ut i staden, det finns städer där du blir garanterad boende.
- Hyr du i andra hand? Ockerhyror är vanligt! Alltså att du betalar mer än vad som är lagligt. Var uppmärksam och läs på vad som gäller!
- Här hittar du en checklista samt tips på bostadsköer i hela Sverige!
kom igång med ditt sparande
- Med ett konkret mål blir det roligare och enklare att spara. Vad är det du vill göra eller köpa för pengarna du sparar ihop? Beräkna sedan hur lång tid det kommer ta att spara ihop till ditt mål. Det här gör ditt mål mer konkret att jobba emot. Säg att jag vill på en festival nästa sommar, för biljetter, hotell, resa och mat behöver jag spara 5000 kr. Till juli 2025 är det 14 månader. 5000/14 blir 358 kr som jag behöver spara i månaden för att kunna åka på festival.
- Jämför sparkonton och deras villkor.
- Lägg över sparpengarna så fort du får dina inkomster så blir du motiverad av att se sparpengarna växa.